Kategória:
Feladás dátuma:
több, mint egy hónapjaCsizmadia László (Szerk.): Gasztronómiai lexikon
Szerző: Dr. Borda József, Dr. Sándor László, Szabó Ernő, Szigeti Andor
Szerkesztő: Csizmadia László
Grafikus: Farkas László, Varga Emma
Lektor: Sívó Tibor
Mezőgazda Kiadó, 1992
496 oldal
Fűzve, keménytáblás-kötésben
ISBN: 963-8160-71-3
Előszó
Az emberiség kultúrtörténete arról tanúskodik, hogy az emberek általában nem elégednek meg táplálkozási ösztöneik és igényeik puszta kielégítésével, hanem igyekeznek minden eszközt felhasználni, újabbakat kitalálni, hogy étkezéseiket minél élvezetesebbé tegyék.
Az emberek kezdettől fogva mindent megtettek annak érdekében, hogy a természettől készen kapott egyszerű táplálékból minél ízletesebb, összetettebb, kívánatos, újszerű ételt és italt készítsenek. Már az ókorban is virágzott a gasztronómia művészete. Ezt bizonyítják az egyiptomi, görög és római kultúrtörténeti emlékek. Marcus Caelius Apicius, Tiberius császár korában élő lovagtól származik az első ránk maradt írásos szakácskönyv.
A fehér asztal öröméről már a múltban is számos jelentős személyiség nyilatkozott, pl. Plutarhosz asztali beszélgetései a görög társadalmi életről, valamint a gasztronómiai szokásokról szólnak. Horatius és Cassius beszélgetésében Horatius költői vallomást tesz az ínyesmesterségről. Szinte alig van neves költő, író, aki valamilyen formában a jó lakoma gyönyörűségéről, a maradandó élményt nyújtó vendéglátásról, egyszóval a fehér asztal örömeiről ne beszélt volna.
Fülszöveg
A vendéglátás, a szakácsművészet - szakma. Minden ehhez kapcsolódó további ismeret, ami a gasztronómia fogalomkörébe tartozik - tudomány. Ennek a szakmának és tudományka a tárháza a Gasztronómiai lexikon.
Elhivatott szakácsok, pincérek, szállodai dolgozók, panziótulajdonosok, utazási irodák alkalmazottai, sőt az érdeklődő nagyközönség is régóta várva várja már ezt a művet. A franciául és angolul megjelent Larousse "gasztronómiai lexikon" és a német Hering "konyhalexikonja" után végre itt van a magyar Gasztronómiai lexikon, amelyben helyet kap a gasztronómia története, a konyhaművészet tradícióinak sora, művelőinek hazai és külföldi jelesei, nevezetes ételek és italok leírása.
Budapesten személyesen átvehető: Puskás Stadion metro, Zugló MÁV megálló (Hungária krt. - Thököly út), Hősök tere Műcsarnok előtt, Baross tér, Blaha, Fogarasi út Tesco, Bosnyák tér, vagy az 1-es villamos vonalán Kacsóh Pongrác úti megálló és a Népliget megálló közötti szakaszon,
vagy előre utalás után postázom (MPL automatába, postán maradó, háznál kézbesítés)